Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Listki bazylii przekładamy do moździerza, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ucieramy (możemy też wykorzystać blender – miksujemy bazylię z czosnkiem pulsacyjnie, by sos nie był idealnie gładki).
Do utartej bazylii z czosnkiem dolewamy cienką strużką oliwę, cały czas ucierając (oliwy dodajemy tyle, ile „przyjmie” bazylia;sos nie powinien być za rzadki, ale tak naprawdę konsystencja sosu pistou to rzecz gustu).
Sos pistou doprawiamy solą.